Lihattomat vaihtoehdot yleistyneet kotikokkailussa
Nykymaailma tarjoaa meille vegaaneille valtavan määrän vaihtoehtoja lihan korvikkeeksi. Tämä tietysti aiheuttaa närää vannoutuneiden lihansyöjien keskuudessa ja usein meiltä kysytäänkin, että miksi.haluatte syödä jotain, joka muistuttaa rakenteeltaan ja maultaan lihaa, mutta ei ole lihaa? Oma vastaukseni tähän on hyvin yksinkertainen – itse henkilökohtaisesti pidän ainakin valtavasti lihan mausta, mutta en eläinten kärsimyksestä. Siksipä toivotankin tervetulleeksi kaikki uudet ja maukkaat lihankorvikkeet, joita ruokakaupat ovat tuoneet hyllyilleen testattavaksi. Olen tähän artikkeliin poiminut muutaman oman suosikkini, joten jatka lukemista, jos olet jo valmiiksi kasvissyöjä tai kiinnostunut muuttamaan ruokailutottumuksiasi!
Tofu avaa paljon mahdollisuuksia ruoanlaittoon
Soijamaidosta varmasti tofu on varmasti tunnetuin vegaaninen proteiinin lähde. Tofu on niin yleinen ruoka-aine varsinkin Kaakkois-Aasiassa ja Japanissa, että siltä harvoin pystyy lihaa syövä matkailijakaan täysin välttymään. Meidän kasvissyöjien onneksi tofua on nykyään laajasti saatavilla myös suomalaisista ruokakaupoista, mikä kokatessa kannustaa kokeilemaan sekä aasialaisia vaihtoehtoja että omia kotimaiseen makuun kyhättyjä tuotoksia. Tofua saa kaupoista joko valmiiksi maustettuna tai maustamattomana, mikä on myöskin omiaan avaamaan mahdollisuuksia erilaisten reseptien kokeiluun.
Itse suosin useimmiten tofua erilaisissa raikkaissa salaateissa kanan ja kalan korvikkeena, mutta se toimii yhtä hyvin proteiininlähteenä myös erilaisissa aasialaistyyppisissä keitoissa tai lihan korvikkeena esimerkiksi perunamuusin kera. Tofu tarjoaa paljon vaihtoehtoja myös seikkailunhaluisille ja jännityksen nälkäisille herkuttelijoille, joille voin suositella esimerkiksi tofusta valmistettua munatonta voita. Tämä saattaa vaikuttaa yhtä epäilyttävältä kuin liian suuri kasinobonus konsanaan, mutta lupaan, ettei tämä hullunkuriselta kuulostava herkku tule pettämään!
Seitan on vehnägluteenipohjainen herkku
Tämä lihaton vaihtoehto saattaa hieman naurattaa nimensä puolesta, sillä lausutaanhan itse paholaisen nimi täysin samalla tavalla englanniksi. Seitan eroaa siinä mielessä merkittävästi tofusta ja monista muista vegaanivalmisteista, että sen tuottamisen raaka-aineena on käytetty soijan sijaan vehnägluteiinia. Kysehän on kuitenkin lopulta vain valmistustavasta ja mausteista. Lihansyöjien kulunut vitsi, että kaikki maistuu kanalta voisi meidän vegaanien keskuudessa kuulua, että kaikki maistuu tofulta.
Oma seitan-suosikkini on ehdottomasti “siivet”, joita Buffalo-kastikkeen ja aurajuustodipin kera nauttiessa tuskin edes huomaa eroa “boneless wingseihin”, eli tarkennettuna luuttomiin kananpaloihin. Kerran minulta ihan aiheellisesti kysyttiin, että mitä seitan-siivet ovat, mutta samalla kysymys on ihan pätevä myös boneless-siipien suhteen, sillä eivät nekään ole varsinaisia siipiä nähneetkään.
Falafel tuo Lähi-Idän maut kotiin
Falafel tuo Lähi-idän maut tyylikkäästi kotiruokapöytään. Tämä ennen lähinnä kebab-kioskeilla saatavilla ollut, kikherneistä tai härkäpavuista valmistettu pyörykkä on pelkästään syötynä hieman liian kuiva, mutta toimii erinomaisesti esimerkiksi maustamattoman jogurtin, hummuksen tai tulisen kastikkeen kanssa tarjoiltuna. Netti on nykyään täynnä erilaisia falafel-reseptejä, joita kotikokit pääsevät hyödyntämään, mutta ruokakaupassa kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota falafelin laatuun, sillä myynnissä on paljon myös halpatavaraa, joka ei millään tasolla vastaa Lähi-Idästä tuttua rapeutta.
Omasta mielestäni falafelin kanssa parhaiten kyytipojaksi sopii hummus, jonka voi ostaa joko kaupasta tai valmistaa itse, mikäli kokeilunhalua löytyy. Lisäksi falafel soveltuu erinomaisesti myös erilaisiin salaattikulhoannoksiin, joissa se toimii mainiosti lihan korvikkeena.
Makkarat ja leikkeet ovat nykyään saatavilla vegaanisina
Vegaanimakkaran grillaaminen tai vegaanileikkeen laittaminen leivän päälle saattaa moneen korvaan kuulostaa hurjalta ajatukselta. Tässä kohtaa on kuitenkin todettava, että itse asiassa esimerkiksi Atrian käristemakkara ja HK:n Sininen ovat ainesosiensa puolesta lähempänä vegaaniruokaa kuin lihaa. Näin ollen väitänkin, että nykyään kauppojen hyllystä löytyy useita vegaanimakkaroita, jotka peittoavat maultaan edellä mainitut huonolaatuiset klassikkotuotteet. Kyse on siis enemmän makkaramassasta ja sen valmistustavasta eikä niinkään siitä, että sisältääkö se lihaa vai ei. Monet kasvismakkarat sisältävät itse asiassa huomattavasti enemmän proteiinia kuin tavalliset B-luokan grillimakkarat.
Viime kesän kokemuksieni perusteella suosittelen vegaanimakkaroista ehdottomasti kokeilemaan ainakin hollantilaista Moving Mountains -kasvismakkaraa, jonka mukava savuinen aromi tekee siitä täysin maukkaan lihamakkaran veroisen. Jos et pidä savun mausta niin toinen hyvä vaihtoehto voisi olla vaikkapa ruotsalainen VegMe-kasvismakkara, joka hurmaa rasvaisuudellaan ja kiinteällä koostumuksellaan.